Husker du hvor morsomt det kunne være å bare løpe rundt, bygge hus av spisebord eller lage togbane? Minner fra barndommen setter spor hos oss alle, og det frem til vår siste dag. Nei, ikke meningen å gjøre dette trist, ville bare understreke hvor viktig gode minner er. Tidligere lekte barn for eksempel med lego, klosser, bilbaner og dukker. Vi fikk lov å være barn, faktisk i ganske så mange år. I dag ser vi med skrekk på stillesittende barn med nesen i en mobil eller et nettbrett. Å nei, det er ikke bare “hvermansen” som tenker dette. Forskningen understreker det også.

shutterstock_246186259Finn frem de klassiske lekene

Lek er mer enn bare lek for barn. Gjennom leken utvikler man motoriske ferdigheter og hjernen får impulser via sanser og berøring. Tenk på alle bevegelsene du kan gjøre med fingrene dine. Hadde denne finmotorikken vært like god om du ikke hadde lekt med vanlige leker? Undersøkelser viser at det hadde den ikke vært. IPhone and Android er nå blitt de nye lekene til barn. Lek i dag er blitt mobilspill i forskjellige varianter. Klart barna lærer noe av dette også, men de trenger mer enn bare stimulans for hjernen. La barna få mobilfri og lær dem å leke med klassiske leker også.

La lek være variert

Det er ikke til å komme fra, mobil og mobilspill er her for å bli. Barn i dagens samfunn må bruke tekniske midler for å henge med på utviklingen. Haken kommer når det blir for mye av en ting i forhold til noe annet. La barna få spille på nettbrettet eller telefonen, men ta noen pauser. Ta de med ut på tur, bygg bilbane, spill brettspill eller annet. Vil du virkelig utfordre små barn litt? Lego – fantastisk for finmotorikk, problemløsninger og kreativitet. Ikke lego’en som kommer som byggesett, men lego’en som kommer som klosser og brett. Det er ikke uten grunn at skoler og barnehager fortsatt bruker den gammeldagse lego’en.