LEGO er en kjærkommen gave blant de fleste unge gutter, og er også fortsatt populært hos en del eldre. Selv om leketøyet hovedsaklig er beregnet på barn, finner også mange voksne en stor glede og en viss avslapning i å bygge de små modellene.

En lang og lego-1044891_960_720god historie

LEGO har en lang historie som strekker seg tilbake til 1920-tallet. Selskapet har sitt opphav hos en snakker ved navnet Ole Kirk Christiansen. Han var i utgangspunktet møbelsnekker. Da den økonomiske krisetiden kom, forsøkte han å kutte ned på utgiftene for modeller, og begynte dermed å lage mange demoer i mindre skala. Dette førte så videre til at produksjonen fokuserte mer og mer på leketøy. I 1934 stiftet Christiansen, sammen med sine sønner, selskapet LEGO.

De første LEGO-klossene tar form

Utover 1940-tallet begynte eksperimenteringen med plastikk i produksjonen. Først ble det laget modulært leketøy, men fra 1949 kom det første som kan minne om en LEGO-kloss. Byggeklosser med nupper som holdt klossene til hverandre, ble introdusert. Slik kunne klossene sitte bedre sammen, og byggverket bli mer stabilt. I 1953 oppstod så det kjente navnet på produktet: LEGO-klosser.

Kunsten å gjenkjenne og datere LEGO

Klosser som ble produsert før 1958, hadde ikke et indre støtterør, hvis oppgave det er å holde klossene sammen. Dermed kan man lett skille modeller og klosser fra tiden før 1958 fra det som kom etter.

Gamle planer og byggeveiledninger

Det å tilordne andre gamle klosser er vanskeligere. Men det er ikke umulig. Man kan fortsatt være heldig å finne gamle planer. Verre er det om man som barn rotet vekk planene til det som ligger på loftet. Man kan angre seg på at man ikke tok bedre varer på både planer og emballasje. Fullstendige byggesett omsettes nemlig i dag for store summer, og det å ha en 40 år gammel LEGO-modell på hylla anses å være helt i tråd med god samlerånd.