Märklin er et tysk leketøysselskap, som er velkjent blant entusiaster av modelltogsett. Selskapet har lang erfaring med produksjonen av leketøy, og dette i stor skala. Derfor finner man, den dag i dag, Märklin leketøy som har mer enn 100 år på nakken. Den som befinner seg i selskapets hovedsete i Göppingen i Baden-Würtemberg, anbefales et besøk til selskapets museum, som viser leketøyets utvikling over de siste 130 årene.

En standard innen elektriske tog

I den tidlige produksjo8965027033_b40f78cd32_bnen, finner man hovedsaklig dukkehjem, med møbler og dukker, men på herresiden av sortimentet, blir man utover 1860-tallet grepet av togfeberen. Den finansielle målsetningen var selvfølgelig å lage et leketøy som bandt kunden til å gjøre flere kjøp. Dette gjaldt både for ekstra møbler til dukkehjemmene, og det utvidede utvalget av stasjonsbygg og lokomotiver. Det tok noen år å utvikle hele konseptet, men fra 1891 og utover setter Märklin utvilsomt standarden for togsett.

Märklin er den dag i dag nesten synonymt med modelltog, både i Tyskland og i Skandinavia. Produksjonen holdt stand fra 1890-tallet og til i dag, selv om omsetningen er blitt kraftig redusert som følge av dataspill. Selskapet hadde økonomiske problemer oppigjennom 2000-tallet, men produserer fortsatt – om enn i kraftig redusert skala.

Ikke bare tog

Modelltog og landskap er ikke det eneste som har kommet fra dette selskapet. Nevneverdig er blant annet selskapets egen type av Meccano, som ble produsert fra 1914 til 1999. Selskapet lagde også en stund lekebiler, samt mange andre typer lekekjøretøy. En annen godbit som selskapet fortsatt produserer, er fungerende miniatyr-dampmaskiner. Disse kan brukes til å utføre mekanisk arbeid, eller de kan produsere strøm ved hjelp av en dynamo. Om man har barn som interesserer seg for naturvitenskap, så er dette et godt sted å begynne. Her får man demonstrert mange verdifulle naturvitenskaplige prinsipper, på en måte som barn forstår.